Има ли необходимост от вендинг машините за лекарства?  Това, което

...
Има ли необходимост от вендинг машините за лекарства?  Това, което
Коментари Харесай

Д-р Александър Симидчиев: Разходите не свършват със закупуването на вендинг машините за лекарства

Има ли нужда от вендинг машините за медикаменти? 

" Това, което съм направил, е да скъся оптимално периодите, с цел да може да бъде прегледан този план. Щом има парламентарен интерес, този проблем би трябвало да бъде изчистен. Вендинг машините не са решение по няколко аргументи. Те биха могли да бъдат от помощ там, където има дефицит на фармацевти. България е една от страните с висока численост на фармацевти на глава от популацията. Няма на никое място страна по света, където във всяко обитаемо място, без значение от броя на хората, да има аптечен пункт. Трябва да има някаква икономическа логичност за разкриването на сходна конструкция там. За тези, които са надалеч, има други механизми. От Има Такъв Народ предложиха законопроект за мобилни пунктове ", съобщи ръководителят на здравната комисия в НС д-р в  " Денят ON AIR ".

По думите му терзанията на фармацевтите са резонни.

" В България аптеките се състезават по цена, с което дребните аптеки, които имат по-малка опция да буферират цената, са в по-неизгодна позиция. Цените в България са измежду най-ниските и поради това доста страни употребяват нашата страна като референт за ниските цени в Европейски Съюз ", добави за Bulgaria ON AIR д-р Симидчиев.

Според него вендинг машините за медикаменти са свързани с доста странични разноски с изключение на закупуването им.

" Това, което желая да видя, са ясни измерими резултати на това да подобряваме достъпа за всички пациенти. Ако би трябвало да харчим милиони или милиарди с цел да имаме достъп до всяко обитаемо място, това е безразсъдно. Трябва да имаме рационална граница и тя може да бъде открита въз основата на това, което имаме като информация. Това се ръководи доста добре с нещо, наречено аптечна карта. Ние в България имаме работеща такава. Закупуването на автомат е от порядъка на към 2500-3000 евро. Но това е гол уред, който би трябвало да се зареди с ток и да се зареди. Разходът не е в закупуването, а в поддръжката му ", разяснява гостът.

Фармацевтът е второ равнище на сигурност за пациента, като подсигурява, че лекуването с лекарства по прескрипция са вярно предписани и пациентът схваща по какъв начин се одобряват, безапелационен е доктор Симидчиев.

" Изглежда забавно да сложим подобен автомат, само че той има спомагателни условия, тъй като индивидът зад щанда не е продавач на лекарства. Той е човек, който има квалификации да реши количество, дали е уместно лекарството. Когато се предписва един медикамент по лекарско наставление, той го предписва въз основата на прегледа. Пациентът взима рецептата и отива, фармацевтът има опция, в случай че дозата е сбъркана и пациентът взима други лекарства, за които не е съобщил на лекаря си, да поправя ", разясни той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР